2020-11-19 08:16:40• hírek • közlemény

Fiatal mezőgazdászok kapnak ösztöndíjat

A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület még októberben hirdette meg a Magyarország Agrárminisztériuma által finanszírozott ösztöndíj-pályázatot, melyben három olyan egyetemista kaphat támogatást, akik a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának Nagyváradra, a Partiumi Keresztény Egyetemre kihezezett mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnök szakán tanulnak. A támogatás tíz hónapra szól, értéke pedig 30 ezer forint havonta. 

Az ösztöndíjért versengők közül a partiumi falugazdászok egy szigorú pontrendszer alapján választották ki az ösztöndíjat kapó három fiatalt. A tanulmányi eredmények mellett számba vették a pályázó szociális hátterét, de értékes pontokat értek az egyetemi tanulmányok mellett végzett tevékenységek is.


Szerdán Magyar Lóránd képviselőjelölt, a partiumi falugazdászok munkáját koordináló vidékfejlesztési szakember adta át jelképesen az ösztöndíjat a három kiválasztott fiatalnak: az avasújvárosi Bartos Tímea Szandrának, az érszalacsi Szántó Aurél Ottónak és a szilágysomlyói Lőrincz Szilárd Péternek.



Mindhárom fiatal a tanulás mellett aktívan foglalkozik mezőgazdasággal, az egyetem elvégzése után pedig a saját vagy családi gazdaságban tevékenykednének. Mindannyian úgy gondolják, hogy pályázatokkal tudnák leghatékonyabban fejleszteni a farmjukat, új fóliasátrat építenének vagy éppen a szőlészet-borászat területén dolgoznának, de van díjazott, aki a hagyományos magyar állatfajták tenyésztésében látja a jövőt.


„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az erdélyi magyar gazdatársadalom megújuljon. A kilencvenes évekkel ellentétben, amikor rengeteg mezőgazdászt képeztek, Romániában most alig van igazi, hozzáértő és fiatal szakember. Pedig a borászataink, növénytermesztőinek, állattenyésztőinknek szükségük lenne a megfelelő képesítéssel rendelkező fiatalok segítségére. Ezért is örülök annak, hogy Nagyváradon működik a Debreceni Egyetem kihelyezett tagozata, az ott képzett fiatalok a romániai magyar mezőgazdászok új, fejlődést hozó generációja lehetnek” – mondta el az eseményen Magyar Lóránd.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: